Jontes Kött & Chark Åhus

 

 

 

Precis som gamla tiders charkuteributik — sådan som äldre personer minns Håkanssons på Östra Storgatan och andra bara sett på film — så känns det att komma in till Jontes Kött & Chark. Det är en sådan butik som egentligen inte finns längre, mer än i de fina saluhallarna i Stockholm. Och i Åhus.

Här bjuds styckningsdetaljer som annars knappt går att uppbringa i bygden, såvida du inte har egen kontakter med någon uppfödare. Vi pratar t.ex gödkalv, rumpstek, restaurangbiff och kalvbräss.

Jontes Kött & Chark i är dock inte bara Jonte. Sambon Yvonne är numera lika del av butiken.

—    Vi började på prov med att hon tog ett halvt års tjänstledigt från sitt jobb på Furuboda, men det har gått så bra här att hon nu sagt upp sig där, berättar Jonte.

Gått bra är bara förnamnet. Sommaren, speciellt juli, har varit otrolig, berättar Jonte Svensson. Då var det dubbla arbetsveckor på en.

—    Men det får man räkna med, speciellt under uppstarten, säger han och skär upp några fläskkotletter till.

SYNS VID INFARTEN

Drömmen om en egen butik hade han haft i tio år. Även hans far, som är gammal styckare, hade tänkt tanken men aldrig kommit till skott.

—    När jag fick chans på den här lokalen var beslutet lätt. Det är toppenläge precis vid infarten till Åhus, där alla ser butiken, säger han.

När det är som mest att göra rycker hans far och andra i familjen in. Och det är tryggt.

—    Det är skönt att ha sådan kompetens och erfarenhet att bolla idéer med, säger Jonte.

KAPPAN KVAR

Kotletterna han skär har svålen kvar, något som många kanske backar för. Men här är det tvärtom. 90% vill ha svålen kvar, säger han och berättar om en smak och saftighet som bara går att drömma om i stormarknadens masspack.

Samma stora smak är det med Restaurangbiffen, som egentligen är en vanlig ryggbiff med ”kappan” (fettsvålen) kvar. Eller Rumpsteken, som få kanske ens hört talas om.

— Det är rostbiffens lock, förklarar Jonte. Och så är fettkappan kvar. Det är en styckningsdetalj som är väldigt vanlig och populär i Tyskland. Den är perfekt att grilla hel. Många som provat det har kommit tillbaka överväldigade.

 

SMAKAR MER

Självklart är sådant kött dyrare. Några kunder menar att de föredrar bättre kött mer sällan, än billigt och ofta. Men det är också en fråga om smak; att gilla kalvlever, kalvbräss eller oxhjärta är kanske inte alla och envars dröm till middag.

— Men jag har faktiskt många som frågar efter oxhjärta och det är verkligen roligt när man kan hjälpa till, säger Jonte och berättar att han nyfiket brukar fråga hur folk ska tillaga sitt kött.

En leverans oxhjärta skulle bli grillspett. Fast det skulle inte gästerna få reda på förrän efteråt. Och så är det med mycket av det godaste, det smakar mycket bättre i munnen än i oerfarna fördomar.

MÖRT OCH SMAKRIKT

Konceptet för Jontes är hög kvalitet och närproducerat. Djuren kommer från Vinslöv, Viby och Mjällby. Förutom fläsket som köps från Holms i Landskrona.

—    Jag har provat flera andra leverantörer, men ingen har samma kvalitet som han, säger Jonte.

En gång i månaden får han hem Lillehemsgris, som är lika delar vildsvin och tamgris. Ett otroligt mört och smakrikt kött, menar Jonte.

I butiken finns också andra delikatesser, som marmelad från Åhus, pastejer från Bjärnum samt korv från Tomelilla.

I huset görs egna köttbullar, pajer, potatissallad och festbrickor med kallskuret. Och liksom de stora kedjorna har Jontes produkter med eget varumärke. Fast bara med kryddblandningarna, som blivit uppskattade marinader i sommar.

 

— Vi skyndar långsamt, men det finns massor av idéer, säger han och avslöjar nästa nyhet; hemlagade Wallenbergare enligt gammaldags recept med kalvfärs och grädde.

 

Reportaget är skrivet av Bronson B Månson

 

 

 

jonteschark.se © 2008 • Privacy Policy • Terms of Use